dilluns, 13 de juny del 2016

RECOMANEM EN JUNY 2016


RECOMANAT A PARTIR DE 6-7 anys 



 

El capità Jan i els pirates / El capitán Hugo y los piratas
Peter Bently -H. Oxenbury ( ill)
Joventut, 2015


Un llibre sobre la família en el que la mirada de l'autor es centra en l'aventura que suposa jugar allunyats del pares, un fantasieig de tres germans sobre l'enfrontament al poder dels adults, els pirates, els dolents d'aquesta aventura infantil. El llibre situa als personatges de forma col·lectiva ( sense tindre en compte l'edat de cadascú) en un final de l'etapa oral on comencen els primers intents d'autonomia respecte els pares i mares, però on encara necessiten gaudir d'ells: el final dels tres germans menjant un gelat ens corrobora aquesta idea. La història deixa ben clar que hi ha adults bons, els pares que donen seguretat i alimenten els fills, i adults dolents, els pirates que representen el poder sobre la infantesa.
Tanmateix, apareix en la història un missatge per als més grans; en aquesta aventura necessiten l'ajuda de tots, tots col·laboren donant quelcom de la seua propietat; i, a més a més, un repartiment de funcions on tots són imprescindibles per a construir el vaixell i conformar l'aventura.
Helen Oxenbury , autora i il·lustradora alhora de llibres per a menuts i menudes, en aquest llibre col·labora només com a il·lustradora i les seues aquarel·les, de gran tendresa i molt detallades, enriqueixen la història i presenten l’ambivalència entre realitat i fantasia jugant a alternar imatges en blanc/negre de tipus còmic amb imatges amb color càlides, rodones, divertides, amb un clima que recorda, perdoneu l'atreviment, les escenes de platja de Sorolla. Aquestes imatges ens conten alguna cosa més que el fantasieig dels protagonistes: emmarquen el fantasieig en un dia de platja d'una família, l'arribada a la platja al principi del llibre i quan se'n van de la platja al final del llibre. Aquarel·les aparentment senzilles on es reflecteix la quotidianitat d'uns xiquets jugant a la vora de la mar, però capaces de connectar i guanyar-se la complicitat de nens i nenes .


RECOMANATS A PARTIR DE 10-11 anys 

 
No puedo dormir.
Stein Erik Lunde. O. Torseter ( il·l)
Ed. Barbara Fiore, 2015

 

Un nou llibre sobre la mort. Recordem Més enllà del gran riu, Nana vieja, Gallons de taronja, El cielo de Anna, La meua germana viu sobre la llar de foc ...  .Aquest és un llibre de difícil lectura que convida a la reflexió . La il·lustració , trista i freda , resulta imprescindible per endevinar allò que no diu el text, tan sols el suggereix.
Un tret d'aquest llibre és el clima gelat que transmet mitjançant les imatges, el collage, la petitesa dels personatges en un paisatge enorme i la situació de pèrdua de la mare. En contrast, apareixen les paraules del pare i del fill que aporten calidesa i tranquil·litat sense minvar la duresa del tema d'aquest llibre.
Ens recorda en certa manera al llibre "El cielo de Anna". En aquell llibre la protagonista adolescent elabora el dol juntament amb el seu pare, exercint un paper actiu en l'intent de superar el seu drama. Tanmateix, en aquest llibre el protagonista és petit i projecta la seua por a la mort en els animals (pardals, rabosa ) que poden morir si no s'alimenten. Aquest necessita la protecció del pare per aconseguir la seguretat, l'energia suficient per a continuar vivint o dormint.
El pare està trist però les seues paraules sense engany, expressant la dura veritat o realitat i la seua actitud afectiva cap el seu fill, aconsegueixen la tendresa necessària per a poder respirar i acabar de llegir la història.
 ***

 
Doctor Ink y el cielo estrellado.
Akihiro Nishino
Ed. Barbara Fiore, 2015

 
Un llibre amb una estructura formal interessant: un conte de contes. Hi ha quatre contes, cadascú amb un personatge diferent: primer conte, el coordinador del firmament; el segon, l'home que fabricava escales; el tercer, els portador de somnis que es perd i l'últim conte, el doctor Ink que dóna sentit als altres protagonistes.
Tracta sobre els somnis. Hem llegit personatges que mengen somnis, bufen malsons, domen somnis, etc. Però ací ens trobem amb un escriptor de somnis: el que escriu tots els somnis que hem de somiar. Li diuen doctor Ink. Malgrat a aquesta temàtica tan atractiva, aquestes històries o història resulta poc intensa, superficial. Està escrita per una persona que treballa de mag i eixe detall és el que fa pensar que la relació màgia-fantasia no està ben ajustada, que les històries estan resoltes des de la màgia ( resolució fàcil, sense risc) i no des de la fantasia (resolució que necessita una aventura, un risc per part del protagonista ).
Escrita amb senzillesa amb un llenguatge sense recursos estilístics.
Si comencem pel final, la història tracta d'un escriptor de somnis que té uns treballadors que s'encarreguen de portar els somnis a les persones. Un dia un d'eixos portadors es perd en el camí i es troba amb un monstre que vol menjar-se'l: conte 3 el poder transformador dels somnis.
El doctor Ink es posa malalt i només es cura demanant un desig a una estrella fugaç que alentirà el seu recorregut: conte 4 , la necessitat del somnis en les persones.
G.M. Joe: conte 1,qui és Joe, personatge fascinat pel món de les estrelles: És el coordinador del firmament? Què significa això? Utilitza uns instruments capaços de traslladar estrelles. Pot ser una metàfora del poder de la ciència? Pot ser algun personatge relacionat amb les llegendes o mites japonesos? Un portador de somnis viatja al planeta on viu Joe per a demanar-li ho i pel camí es troba a Tokio, l'home que fabricava escales i volia arribar a un altre planeta a travès de les escales: conte 2, seguir els nostres somnis per difícils que pareguen.
El format del llibre és molt acurat, amb unes il·lustracions que combinen el blanc i el negre, juguen amb perspectives diferents i atrevides. Recorden els gravats. Aquestes imatges ofereixen un món plàstic molt bigarrat, surrealista, atractiu i suggeridor.

RECOMANATS A PARTIR DE 18 anys 


Purga/ Purga
Sofi Oksanen.
La Magrana / Ediciones Salamandra,2011



 
 
La història, contada de manera intensa i excel·lent, descobreix a poc a poc els secrets que li donen vida i atractiu; i els motius de l’aparició inicial de la protagonista en casa de la vella es van explicant, de manera ben dosificada, al llarg de tot el llibre.
Comença i acaba en 1992. Història no lineal, va alternant contínuament en el temps, es mescla present i passat. També s'alternen els personatges i es desvetllen les seues gelosies, les seues pors, els seus enfrontaments...
I són els personatges els que condueixen, a través de les seues vides, les fites d'un país, Estònia, colonitzada i invadida per altres països fins aconseguir la independència.
Una crua història familiar que té el seu començament en una Estònia colonitzada indistintament, per nazis i russos. Germanes enfrontades perquè estimen el mateix home, separades per causa de les guerres i invasions i que, al final, en un país ja independent, la casualitat o la necessitat acaba reunint a dos membres d'eixa família provocant records, sentiments de culpa i un amarg alliberament. Les dues germanes són incapaces de superar eixe passat i sol la jove descendent el trenca i posa punt final a la cadena d'amargures i conflictes de les seues avantpassades.
Existeix un paral·lelisme entre la història familiar i la història del país: enveges, traïcions, repressions, insolidaritats i continuisme dels odis inclòs després d'aconseguir la independència. Milan Kundera en el llibre " l’art de la novel·la" explica la diferència entre novel·la històrica i història novel·lada. Defensaríem el llibre Purga com novel·la per la força dels seus personatges, el pes que tenen dins de la història, perquè no conta el procés històric d'Estònia en camí cap a la independència, sinó els problemes existencials de les protagonistes en aquest trajecte .