dimarts, 29 de novembre del 2022

RECOMANEM EN NOVEMBRE 2022

 A PARTIR DE 4 ANYS:

 


 

EL PROBLEMA

Iwona Chmielewska

Ed. Mtm 2017

 

 

És un àlbum on la narració és el pensament d’una criatura que té un problema a resoldre. La solució la trobem en cada pàgina on la imatge, carregada de gràcia i humor, va mostrant com una taca groguenca va completant-se per transformar-se. És un disparador plàstic que fa que la imaginació esclate en cada pàgina. 

 

La il·lustració fa un joc per complementar i expandir el significat.

Tothom ha jugat a “això podria ser” mirant el núvols, les taques de les parets, …. Un joc per inventar, per dibuixar, per dramatitzar, … 

En aquest cas l’autora polonesa aconsegueix estimular les múltiples possibilitats d’aquest joc. Podem observar les formes de diferents maneres, el llibre ens proposa unes, però segur que les lectores troben més.

 

No sabem si el procès que relata és el natural davant de les adversitats, però sí podem dir que el recorregut que ens trobem en la narració és el de sorpresa, de disgust, de negació, d’apartar el sentiment de culpa, de dirigir-la cap a altres, de mesurar mentalment les conseqüències i finalment d’acceptació.

 

L’altre aspecte que destaquem és que l’estratègia per resoldre el conflicte és la restitució. 

No trobem ni una paraula per a lamentar-se, ni càstig, ni cap acció que no siga d’estima i de seguir a la recerca de la creació d’alguna cosa nova que mantinga allò que ens deixen.


La pàgina de l’esquerra està en blanc, només amb el text i la pàgina de la dreta conté, també en fons blanc, la il·lustració.

 

El crema groguenc de la taca i el blau gris, més un pessic de roig i verd a les pàgines del final són els colors que usa la il·lustradora, candidata al Premio Andersen 2020 i finalista en la Fira de Bolonya 2022.

 

La simbiosi entre el text i el codi gràfic i una estètica neta, senzilla, però molt pensada, mostren un àlbum peculiar, original, delicat i emotiu que recomanem per a les primeres edats.