divendres, 31 de març del 2023

RECOMANEM EN MARÇ 2023

 RECOMANAT A PARTIR DE 4-5 ANYS:





L’OU O LA GALLINA? / ¿EL HUEVO O LA GALLINA?

Przemystaw Wechterowicz / Marta Ludwiszewska

Trad. Català Xavier Ferré Vidal

Trad. castellà Karolina Jaszecka

Edit. Thule 2022

 


Quantes vegades hem llegit, escoltat, o dit que la literatura genera preguntes?

Hem anat a la recerca de respostes? 

Podem contestar a les preguntes?

Quantes respostes té una pregunta?

Quantes preguntes genera una lectura?

 

El títol d’aquest àlbum és la pregunta que des de sempre  hem relacionat amb la filosofia i les preguntes de tipus cercle viciós, un dilema irresoluble que, en aquest cas,  no camina més que a la reflexió de què va ser primer, però que, sense conclusió possible, es transforma en aquest llibre en el seu títol i en l’estructura ja coneguda i molt utilitzada en la LIJ.

 

El pollet es pregunta i comença un itinerari amb els animals de la seua família: el iaio gall, la iaia gallina, … però continua perquè cadascú li ofereix una resposta diferent i avança entre els animals de la granja:  gos i gat, cabra, vaca, cavall, … i fins i tot l’espantaocells, fins que arriba el final que és una gran sorpresa amb humor.

 

L’àlbum conté una capa de significat molt senzilla i una altra més complexa, per si volem analitzar el catàleg de respostes que s’ofereixen.

 

Un final obert que ens indica que el camí sense acabar, sense respostes úniques i sense cap conclusió és de gran interès. 

Tal volta, un tall de mànigues als missatges que suposadament ha de dur la literatura?

 

Aquest àlbum de tapa dura, i·lustrat amb 16 dobles pàgines conté quasi tots els fons plans de colors vistosos i les figures dels personatges en blanc i negre recordant l’estampació clàssica.

 

Com no podia ser d’altra manera el groc, les gallines i els ous són els que predominen en coberta, contracoberta i guardes.

Trobem així un cridaner contrast plàstic.