dijous, 4 de maig del 2023

RECOMANEM EN ABRIL 2023

 

 RECOMANAT A PARTIR DE 8-9 ANYS

 

 

 

 

 

 

 

      Parlo com el riu / Hablo como el río

                            Scott, Jordan (paraules)

                            Smith, Sydney (il.lustració)

                            Garcia Llorca, Antoni (trad. cat.)

                             Borrego, Isabel (trad. cast.)

                             Libros del Zorro Rojo, 2021



 

 

No veuen que en comptes de llengua,

em neix un pi entre els llavis.

 

Només senten que no parlo com ells.

Només veuen que faig ganyotes

i que no puc amagar que estic espantat.

 

El poeta canadenc Jordan Scott és l'autor de les paraules d'aquest àlbum que il.lustra de forma enlluernadora Sydney Smith (Nova Scotia, Canadá)

El resultat d'aquest exercici de creació compartida és Parlo com el riu, un bellíssim exemple d'autoreconeixement i de maneig de les dificultats; en definitiva, una veritable lliçó de vida des de la literatura.

L'autor i l'il·lustrador aborden la història d'un noi que quequeja. La desenvolupen d'una forma commovedora, que colpeix des de cada pàgina.

Es així com el llibre capta i acompanya les emocions del protagonista que s'enfronta  amb angoixa a l'ambient escolar, alhora hostil i alienant.

És important remarcar el paper del pare qui, amb un encertadíssim enfocament de la dura situació que viu el seu fill, ofereix un espai afectiu on el riu i el contacte amb la natura interaccionen amb el protagonista i li fan canviar la percepció del seu quequeig.

El text, escrit en primera persona, té un marcat to poètic. De fet,  ens ofereix, de tant en tant anàfores i repeticions de fórmules que donen un ritme molt peculiar a la lectura.

Per una altra banda, Jordan Scott utilitza oracions curtes, de sintaxi senzilla  que s'adeqüen a la seua intenció: "normalitzar aquesta discapacitat i integrar-la de forma natural en el món en que vivim, on cada ésser humà forma part de l'ecosistema".

La proposta visual de Sydney Smith, que declara haver necessitat una reunió amb l'autor per decidir com orientar el seu treball, és un desplegament de sensibilitat i mestria.

Les seues aquarel·les, el tractament de la llum, la paleta de colors, a la vegada tendra i potent, donen una dimension exquisida al text.

Aquest regal estètic té el seu punt culminant en la doble pàgina central desplegable que el mateix artista qualifica com "el gran moment de catarsi" de la història.

Per últim,  mereix una especial menció  l'aposta de Libros del Zorro Rojo , que ha cuidat fins l'últim detall l'edició de Parlo com el riu, guardonat amb el Goodreads Choice Awards 2020 i amb el Millor Àlbum Il.lustrat Infantil del 2020, segons Publishers Weekly, Kirkus Reviews i School Library Journal.