dimarts, 16 d’abril del 2024

RECOMANEM EN MARÇ 2024

 

RECOMANAT A PARTIR DE 6 - 7 ANYS:

     Kintsugi

   Issa Watanabe

 Ed. Libros del Zorro Rojo, 2023

 Edició en català i en castellà

 

L’àlbum és una faula. L’autora mostra que les coses valuoses poden trencar-se, però amb paciència i tranquil·litat es poden reparar.

A partir d’un ocell que fuig i d’una tassa que es romp, tot el que estava ordenat acaba en un caos. Issa Watanabe amb aquests elements crea una història.

La llebre, la protagonista, viu en una situació d’ordre, totes les coses de la llar estan al seu lloc, la vida quotidiana segueix el seu camí. Quan la tassa blava es trenca, es produeix el caos. La llebre veient el desgavell produït decideix allunyar-se. Li ocorre igual que a les persones, necessita un temps per assumir el que ha passat, afrontar el problema prenent distància per trobar una solució.

Tanmateix l’ocell, l’arbre, la cadira van perdent el seu color i transformant-se en blanc, són metàfores de la mort, de l’absència.

És un llibre de dol amb un transfons filosòfic.

La llebre quan se’n va per viure la pèrdua, sempre porta un objecte, la branqueta, significa el ressorgiment, el renàixer de la vida.

Els objectes poden suposar el record de les absències.

Vint-i-una pàgines dobles que seqüencien la història i l’acció de la protagonista amb un fons que ens recorda el teatre negre.

És un àlbum silent. Aquests llibres permeten la multi-interpretació. Sense un text que concreta la història, les il·lustracions ens deixen total llibertat per reflexionar el que planteja l’autora i gaudir artísticament.

Aquestes tenen un contrast continu entre negre, blanc i color.

Contenen un gran simbolisme gràfic.

És un encert que el fons negre de les pàgines no tinga lluentor.

Té un format horitzontal que marca la direccionalitat de la història  trencada a vegades pel cavall blanc que podria representar la mort i la protagonista quan decideix tornar a casa.

Aquests àlbums sense text són necessaris perquè acostumen els  menuts a llegir llenguatges diferents al verbal. Per tant desenvolupen el pensament a partir de les imatges.

Va rebre el premi de ficció de Bolonya 2024.