dilluns, 13 de maig del 2024

RECOMANAT EN MAIG 2024


Recomanat a partir de 6 anys:









TRÈVOL / TRÉBOL

Nadine Robert 

(il) Qin Leng

(Trad. Cat.) Maria Luchetti, 

(Trad. Cast.) Rafael Ros Sierra

EDITORIAL CORIMBO 2023

 

Trèvol és el nom de la protagonista i el títol d’un àlbum amb una materialitat molt cuidada.

Una camisa per cobrir unes tapes dures de color rosa, on trobem troquelat el títol, un petit dibuix de la protagonista i els noms de l’autora canadenca i l’il.lustrador nascut en Xangai.

Comença com els contes de tradició:

“En una clariana del bosc, 

entre muntanyes i boscos

vivía la Trèvol”

La narració en cinc capítols ens conta l’aventura de la més petita d’una família que viu al bosc i es perd cercant la cabreta Peònia.

Granotes o bolets?

El seny o la rauxa?

Cap a la dreta o cap a l’esquerra?

Amunt, enrere o recte endavant?

El cap o el cor?

Són les preguntes que la veu narrativa proposa per iniciar cada capítol amb una doble pàgina de fons suau i aquarel.lada del mateix color.

Les preguntes que inicien els capítols son els dubtes que van marcant el relat. Les indecisions com a motor per madurar.

Trèvol intenta solucionar-les demanant opinió al roure, al riu, a la brisa, i és aleshores, quan darrere de cada demanda, trobem una doble pàgina sense text que ens mostra la nena donant-se un temps, uns moments de silenci per a l’escolta de la natura. 

Una escolta que la transporta a la seua veu interior. Un intens diàleg silenciós amb allò que l’envolta i que creu l’ajuda a elegir.

Una aventura on Trèvol pren decisions, ajuda i és ajudada i acaba bé, com era d’esperar d’un relat per a gent menuda. 

La natura com escenari, un text i unes imatges que es complementen a la perfecció, una tendra història que conté com a referents els contes de tradició, aquarel·la i tinta per aconseguir unes imatges dolces i un llibre premiat pels llibreters de Canadà, però amb una pàgina final innecessària que intenta explicitar la tesi de l’autora.