diumenge, 5 de maig del 2024

RECOMANEM EN MAIG 2024

 RECOMANAT A PARTIR DE 10-11 ANYS

 

 

 

 

 

Un hilo me liga a vos. Mitos y poemas

Beatriz Giménez de Ory

Il. Paloma Corral

Ed. SM

Premi Nacional de LIJ 2021


Aunque en el libro hay historias de héroes, dioses y lugares lejanos, este libro habla de ti.

 

Així ens avisa l’autora a la contraportada que a aquest llibre de mitologia es parla de les mateixes passions, perversions, sentiments i febleses que ens mouen també a tots nosaltres, senzills mortals. D’aquesta manera ens veiem travessats per l’amor d’Orfeu, la prepotència d’Aracne, la curiositat de Pandora, l’avarícia de Midas, l’amor prohibit de Piram i Tisbe, la paciència de Penèlope, l’astúcia d’Odisseu...Estem culturalment assentats en la mitologia grecollatina.

 

Beatriz Giménez de Ory és poeta, narradora, professora de Llengua i Literatura, llicenciada en Filologia Hispànica. Fa una escriptura pròpia de la mitologia, la concreta i la recorre amb els instruments del relat però també de la poesia. Respectant els mites, actualitza el seu llenguatge i fa d’intermediària entre la tradició i les generacions que arriben.

 

Cada història va acompanyada d’una senzilla genealogia, no pas per a oferir una informació extensa sinó per a ubicar cada personatge dintre de l’elenc de divinitats i per orientar el desori que ens ocasiona la seua promiscuïtat i extensa descendència. Herois i déus mostren les seves passions sense el tamís de la moralitat, sense la repressió de la civilització.

 

La poesia no és fàcil des del punt de vista mètric però és un envit al lector/a a avançar el relat que va a llegir a continuació i tornar a ell a l’acabar. En aquest viatge de tornada ens agrada fer troballes que no són tan casuals, no és fortuït utilitzar un ovillejo per a parlar d’Ariadna que va traure Teseo del laberint gràcies a un cabdell de fil, o per a parlar d’Aracne, la gran teixidora. No és gratuït utilitzar la forma del diàleg per al versos d’Eco i Narcís, la lira per a Orfeu o els versos d’ala trencada (peu trencat) per a Ícar.

 

Hi ha pàgines de respir entre un text i un altre, protagonitzades només pel fil que va lligant les històries i que des del començament broda les lletres del títol i dels capítols.

 

Les il·lustracions de Paloma Corral també són una aportació amb una proposta moderna i suggeridora.