dissabte, 4 de maig del 2024

RECOMANEM EN MAIG 2024

 

 RECOMANAT A PARTIR DE 12-13 ANYS

 



La Victòria somia / Victoria sueña

Fombelle, Timothée de  (text)

Asensio, Albert  (il.lustracions)

Sánchez Vaqué, Oriol  (traducció al català)

Marcos, Delfín G.  (traducció al castellà)

Nórdica Infantil, 2019



...  "porque, como siempre, la literatura me daba lo que me negaba la vida avarienta "  

                                                BOMARZO,  Manuel Mujica Lainez


Aquestes paraules són el començament idoni per a comentar La Victòria somia, el llibre en que Timothée de Fombelle (París 1973) narra una suggeridora història que s'articula al voltant de dos eixos: la passió per la lectura i la inconsistència de la frontera entre realitat i imaginació.

Victòria, la protagonista, és una voraç lectora que vol "una vida d'aventures, una vida arrauxada, una vida més gran que ella". Tanmateix viu a Chaise-sur-le- Pont, una vila tranquil.la  fins l'avorriment on la rutina més anodina marca el pas dels dies.

Precisament, l'autor aprofita aquest contrast per crear la tensió narrativa que es converteix en un dels millors elements per seduir a les lectores i lectors.

De Fombelle maneja i dosifica amb gran habilitat els misteriosos esdeveniments que Victòria comença a observar i que li resulten inexplicables.

Per una altra banda, aquest llibre és un relat de creixement. A l'acabament de la peripècia, la protagonista ha adquirit una altra visió del món i una altra manera de relacionar-se amb les persones que estima.

Tot això assaonat amb l'excel.lent treball d'Albert Asensio (Horta de Sant Joan, 1974). Les hiperrealistes il.lustracions d'aquest acompanyen el relat captant l'atmosfera d'allò que descriu, jugant amb els colors i la caracterització visual dels personatges.

 Igualment, volem posar en valor l'acurada edició de Nórdica, que dedica una pàgina de presentació a cadascú dels sis capítols del llibre, aquesta vegada amb atractives il.lustracions que combinen blanc, grisos i negre.

La Victòria somia, que va rebre el Premi al Millor Llibre 2018 en la categoria de 9-12 anys, atorgat per la revista italiana Andersen, és sense dubte, una interessantíssima proposta per adolescents que assaboriran una lectura on els llibres i la imaginació els oferiran possibles camins per explorar la vida.