dissabte, 24 de març de 2012

EL FINAL DEL VERANO
El final del verano
Stian Hole
Ed. Kókinos
És el segon llibre que llegim de Stian Hole i correspon a la trilogia que ha editat Kokinos: El secreto de Garman, El final del verano i la calle de Garman.
Els últims dies de les vacances de Garman, el xiquet norueg protagonista del relat, coincideixen amb la visita de les ties.
La por davant del començament de la vida escolar fa reflexionar i dona veu al protagonista descrivint  un món de sentiments que el fa molt proper.
Aquesta reflexió, recorregut del pensament infantil davant del deteriorament, de la vellesa i de la mort, és el tema que planteja al lector junt a una realitat quotidiana.
Cada personatge, les ties, la mare, el pare... va donant la seua resposta davant la por. La por a canviar, a creixer, a perdre, a sofrir, a emmalaltir, a morir...
L’autor ha trobat la fòrmula de com contar als xiquets que som fràgils, mortals,... i no podem deslligar-lo de les qüestions físiques, i tot envoltat per l’afecte i un polsim d’humor.
Aquest pensament del xiquet, monòleg interior, és una proposta literaria arriscada que junt a la proposta plàstica que camina entre el hiperrealisme i el surrealisme amb una tècnica de collage, fan que aquest llibre siga il·luminador i deixa al lector/a seduït.
En veu de Gustavo Puerta:
“Sus grandes aciertos: la maestría en el diseño (en el más amplio sentido del término), la cuidada y tirante tensión entre imagen y texto y la temperatura constante que esta envolvente lectura propicia al admirado lector.”
Edat: A partir de 8-9