dissabte, 16 de febrer del 2013




TÍTOL: Alas y Olas
AUTOR: Pablo Albo
IL·LUSTRADOR:  Pablo Auladell
EDITORIAL: Bárbara Fiore.

Aquest llibre arriba a les nostres mans  carregat de sorpreses: la seua inusual grandària, que ens incita a atrapar-lo, les personals il·lustracions de Pablo Auladell que atrauen la nostra mirada, la brevetat del títol que conjunta l’aire (alas) i la sal (olas) creant un suggerent binomi capaç d’ emportar-nos cap a  un món poètic amenizat per un  lèxic i una sintaxi molta acurada per part de l’escriptor Pablo Albo:
“agua salada y aire, materia de la que están hechos los besos”.
La seua lectura ens introdueix a l’espai dels contes on allò meravellós té el poder de la fascinació, on allò impossible es torna possible i apareixen transformacions en esquelets, vida sota l’aigua i final feliç després de superar totes les dificultats.. Al llarg del fil narratiu, apareixen, també, situacions visuals o textuals que ens recorden als mites: Ícaro desobeint al pare i caent al mar o la jove abandonada en el mar per a aplacar l’ira dels déus.
Els dos personatges, propis dels contes, sense densitat ni profunditat, s’encarreguen de desenvolupar el tema del llibre: l’enfrontament dels dos protagonistes amb la naturalesa de l’amor o el procés que recorren cap a la maduresa necessària per a experimentar l’amor amb èxit. I tanmateix, malgrat el to poètic i les belles il·lustracions, la història no queda prou clara, la seua estructura narrativa conté massa elipsis que dificulten seguir la història i el simbolisme present en ella entrebanca la comprensió sencera del que succeix. Només des del coneixement de la llegenda original en la que està basada (la mujer esqueleto, llegenda esquimal) o des dels significats que els especialistes descobreixen en ella, podem gaudir d’aquesta narració.
Aquest últims arguments ens han abocat a no recomanar el llibre al que, des d’una mirada poc exigent, seria difícil de rebujar.