dimecres, 2 d’octubre de 2013

EL FORASTERO MISTERIOSO

El forastero misterioso. Twain, M. Ed. Anaya. 2001
El foraster misteriós. Twain, M. CCG Ediciones, 2007

Última novel·la de l’autor, edició pòstuma, publicada en 1916, sis anys després de la seua mort. Llibre amarg, intens, apassionant. Conserva l'actualitat d’uns llibres escrits amb modernitat, amb ofici i amb la mateixa contundència del Mark Twain de sempre, si bé, l’humor i la ironia als que ens té acostumats (Diari d' Adam i Eva, El bitllet d'un milió de lliures...), es tornen ací  àcids, negres i en dosis mínimes.
Crea un personatge, Satanàs, nebot del Satanàs bíblic, que està per sobre del be i del mal.  I el dota amb el poder de seducció del més bell dels àngels . Quan ell arriba la vida embriaga. Actua amb eixa prepotència amb que actua el poderós, encara més quan té  raó.
Això li permet fer l’anàlisi que fa: una crítica despietada de la condició humana, de la religió, de l'església, del capitalisme, de la guerra, del poder, de les classes socials,... Reflexiona sobre la vida, la mort, el destí, la justícia, el lliure albir, el sentit moral, la felicitat (“únicamente los locos, y no muchos locos, pueden ser felices”), la desgràcia, la posició de l’home al  regne animal,...
És un tractat filosòfic on apareixen els grans temes: identitat, existència, determinisme, gregarisme,... passats per la mà d’un extraordinari escriptor que, per a convertir-lo en exquisida literatura es serveix de la fantasia i de la provocació.
Ens  remet a altres grans llibres (La vida es sueño, La caverna...): “No hay Dios, ni universo, ni raza humana, ni vida terrestre, ni cielo, ni infierno. Todo es un sueño..., un sueño grotesco y disparatado. Nada existe salvo tú. Y tú no eres más que un pensamiento..., un pensamiento errante, un pensamiento inútil, un pensamiento desamparado, vagando solitario entre las eternidades!”( pàg 140, Ed. Anaya, 2001)
Edat: A partir de 16 anys