dissabte, 19 de març de 2016

RECOMANEM EN FEBRER 2016A PARTIR DE 0-3  ANYS :
Som-hi, a banyar-se! /¡A bañarse!

Taro Gomi

 Ed. Kalandrka - Hipòtesi 2011 / Faktoria K de libros, 2007Aquest llibre arriba a la bibliografia del col·lectiu amb un llarg camí recorregut ( tant en castellà com en català fa anys que circula ) ; és per això que poc més podem afegir a la gran quantitat de comentaris que hi ha en Internet , tan sols recolzar-los pel que fa a la nostra experiència personal .La història planteja un possible conflicte : cal deixar de jugar per anar a banyar-se. En realitat no hi ha cap conflicte,hi ha joc i seqüència temporal. Fabulació inicial i realitat final. Un relat per a molt menuts, centrat en el diàleg entre una mare, (que no apareix en les il·lustracions) i el seu fill. Destaca l'humor i la complicitat entre els dos personatges. També apareix com a personatge secundari un gat que fa de contrapunt i company de joc.

Té una trama senzilla, escrita amb un llenguatge directe i proper amb enumeracions, onomatopeies, jocs visuals i de paraules. Acumulació decreixent .

Les il·lustracions resulten divertides i acompanyen el text aportant pistes i ampliant significats. L'expressió de la mirada del personatge té un paper destacat en la història. Destaquen també els diferents colors per a remarcar espais diferents on transcorre la la història. També es podria veure l'efecte cinema fent passar les pàgines ràpidament. En la contraportada trobem la fabulació “jo sóc un ós”. Les primeres pàgines són sempre igual, retallat sobre fons blanc la imatge a l'esquerra, el text a la dreta . Al final, canvia  el fons i canvia de lloc ( la imatge a la dreta ) .

Sobre l'autor:

TARO GOMI (Tokyo, 1945) Ha publicat uns 300 llibres per a diferents edats fins i tot per a adults. Les seues obres han estat traduïdes a 15 idiomes i ha rebut diferents premis com el de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonia.Amb aquest va quedar finalista XXIX PREMIO ANDERSEN 2010 (ITALIA) 

A  PARTIR DE 12- 13  ANYS :Los amigos / Els amics

   Kazumi Yumoto,

   Ed. Nocturna, 2015/ Ed, Cruïlla, 1997

Tres amics de 12 anys, després de la mort de la iaia d'un d'ells,  es fan preguntes sobre la mort i decideixen espiar un vell del poble perquè han sentit dir que es morirà prompte. Aquest és el disparador de la història.

No esbrinen gran cosa sobre la mort però si sobre la vida i el respecte envers els altres.

La proposta de Kazumi per a parlar sobre la mort és molt interessant perquè parla sobretot de la vida: la relació amb els altres, l'amistat, la bellesa de les petites coses quotidianes...

Gràcies a l'observació minuciosa del vell, personatge esquerp, desarrapat i solitari, la vida dels joves canvia radicalment. I el vell, gràcies a la relació amb els joves canvia la seua vida apàtica i decadent i comença a tenir cura de si mateix.

Al final de la història tots els personatges veuen la vida i la mort de manera totalment diferent a com la veien en un principi.El que havia començat com un apropament a la mort que estava per venir deriva cap a un cant a la vida.

Darrere la història dels joves i el vell  sorgeix el retrat de famílies fragmentades i llars fredes... es dibuixa una societat de pares absents que abandonen la llar o treballen fins tard i quasi mai veuen els fills o d'una mare que s'emborratxa...

El paisatge també esdevé simbòlic: el creixement del jardí descuidat que entre tots decideixen arreglar. La  llavor que farà florir les relacions entre els diferents personatges.

És una història contada d'una manera senzilla amb un llenguatge planer.L'humor també és un element important present en tota la novel.la.

És una història iniciàtica. Una història d'aprenentatge. El final de la història coincideix amb el final de la vida del vell i la separació dels amics per emprendre nous camins

Un tío mío me dijo hace mucho, mucho tiempo que morirse es dejar de respirar. En aquel entonces, le creí. Pero ahora sé que no es verdad. Vivir es algo más que respirar. Y morir tiene que ser algo más que dejar de respirar.

.

 Sobre l'autora:

Kazumi Yumoto (Tokio,1959) publicà en 1992 la seua primera novel·la, i fou un gran èxit de vendes i premis, traduïda a molts idiomes. A Espanya  es publica en català, en 1997 : Els amics  ( Cruïlla) i en castellà en 2015 :Los amigos (Nocturna).
A PARTIR DE 14- 15  ANYS :


Maus : relat d'un supervivent / Maus: relato de un superviviente

Art Spiegelman

Ed. Trilita , 2015 / Ed. Random House, 2014«Necessitava trobar-me a mi mateix”Art Spiegelman, autor, narrador i co-protagonista : conta i dibuixa una història on barreja dos temps que s'entrecreuen contínuament : la narració del pare , supervivent del genocidi jueu ,que va contant-li al fill de manera espaiada tota la història familiar i la narració del fill  sobre la complexitat de les relacions actuals amb el seu pare, a qui no jutja però que no evita presentar-lo amb tots els seus defectes  i desencontres generacionals.

En una barreja de ficció i realitat  assistim a la gestació del llibre pas a pas, l'autor  inclou els seus dubtes sobre la conveniència i possibilitat de fer un còmic amb el relat del seu pare   i li afegeix un còmic ja publicat per ell : Presoner al planeta infern  .

La història està contada cercant l'objectivitat i el distanciament afectiu. A l'estil de les faules ,  utilitza  animals humanitzats per a representar els personatges:  els jueus  es representen com a ratolins, els alemanys com a gats, els anglesos com a peixos, els americans com a gossos, els polonesos no jueus, com a porcs,  als suecs com a cérvols i com a granotes els francesos. Però tots els personatges són molt humans i molt creïbles .

A destacar la originalitat en la presentació d'un tema, nazis i jueus, tantes vegades tractat. Així com la implicació de l'autor: narrador i co-protagonista.  També destacar el que l'autor no es deixe portar per un discurs sentimental i tracte les misèries de les relacions humanes de manera tan objectiva. De imprescindible lectura .

Sobre el autor:

Maus forma part d'una trilogia. L'obra completa va guanyar el Pulitzer en 1992.

Art Spiegelman, l'autor va néixer l'any 1948 a Estocolm, és descendent de jueus polonesos, els seus pares eren supervivents de l'holocaust nazi, el 1951 es va traslladar a Nova York amb la seva família. A l'obra l'autor és el fill de Vladek -un dels protagonistes-; va tardar tretze anys a reunir informació, dibuixar i preparar el guió de Maus.

A PARTIR DE 18 ANYSStoner/ Stoner

 John Williams


Ed. Baile de Sol, 2015 /  Ed 62, 2012

Publicada originàriament en  1965, és la història de William Stoner, un fill de grangers d’un poble perdut de Missouri que va a la universitat a estudiar agricultura i que, en descobrir el món de les lletres, canvia de carrera i, un cop llicenciat, exerceix de professor a la mateixa facultat on va estudiar, fins que es jubila. Durant aquests anys, que abracen bona part de la primera meitat del segle XX, el protagonista imparteix les classes que li assignen, es casa amb una dona inestable, té cura de la filla, s’enamora i intenta sobreviure, tant en l’àmbit familiar com en el docent. Història trista i dolorosa, el lector assisteix amb impotència  en veure que quasi és la història de tot el que podia haver fet i no es va atrevir a fer-ho. 

En realitat sembla que no passa res però passen moltes coses, incloses les dues guerres mundials. No és només la història d'un home gris és també la d'una època. El que salva al personatge és la seua passió per la docència i la literatura. És el moment en que decideix ser professor, la passió i el compromís amb la literatura. Aquestes són el seu  amagatall quan la realitat de la vida el sobrepassa i no es capaç d'enfrontar-se; són la seua raó de viure  i  li permeten crear-se una vida en paral·lel.

El que destaca d'aquesta novel.la és la precisió de l'autor en les descripcions i l'ús del llenguatge. Els personatges estan dotats d'una gran profunditat. És una gran obra que t'atrapa des del principi.

Sobre el autor:

John Williams (1922-1994) va néixer a Texas. Va deixar els estudis en acabar el primer curs universitari. Va col·laborar en diverses publicacions i emissores de ràdio, fins que el 1942 es va allistar a contracor a l'exèrcit de l'aire. Quan va tornar a casa, va aconseguir que una editorial minoritària li publiqués una novel·la i es va matricular a la Universitat de Denver, on es va llicenciar i va obtenir un títol de postgrau, i on el 1954 va tornar com a professor. Va crear el programa d'escriptura creativa de la universitat i va formar part del seu equip docent fins que es va jubilar el 1985.  Va publicar dos llibres de poemes i tres novel·les: Butcher's Crossing, Stoner i Augustus (guanyadora del National Book Award 1973.