dissabte, 22 d’octubre de 2016

RECOMANEM EN SETEMBRE 2016


A PARTIR DE 4-5 ANYS : La casa dorment
La casa durmiente
Wood, A.
Il. Wood, D.
Ed. Lata de Sal, 2016Una casa dorment on tot el mon dorm: … una àvia, un nen, un gos, un gat, un ratolí… i fins i tot una puça dormen tot el dia… fins que passa alguna cosa …


Cal ressaltar el tema de la història: la dormida . Un tema quotidià per a nenes i nens que molt sovint genera conflictes. Tanmateix, a la història contada el son apareix com una font de plaer trencada per la puça que convertirà la casa en un lloc per a jugar, allò que la infantesa més desitja. Al conte la relació dormir//divertir-se constitueix un missatge positiu. Darrer el descans ve la diversió.


Llibre escrit a partir de la Tradició Oral. Estructura a base d’acumulacions, addicions i subtraccions amb personatges quotidians. Un text amb tocs d’humor, rimat, molt mesurat, amb ritme, on podríem afegir sense dificultat la música. Text per a ser contat i cantat a la infantesa.


Il·lustracions divertides, encara que no extraordinàries, que reflecteixen el que diu el text..Comença amb diferents tonalitats de color blau que convida al son però després va incorporant tonalitats càlides. L’escenari és idèntic en totes les pàgines . així com els personatges , però les imatges tenen uns canvis de perspectiva molt cinematogràfica.
 
A PARTIR DE 8-9 ANYS :


Poemes dibuixats
Ginesta, Montse
Ed. Baula, 2014
“Ballarina

perla fina,

cirereta de pastís.

Tens l’encís d’una baldufa

i endolceixes el cel gris.

Ballarina, ballarina

a cada volta un somrís…”
Ballarina, L’ou, El quadre,, La síndria, La Medusa, El cotxe, El coet, El caramel, Les ulleres, La boca, L’estenedor, El Guant, La lupa, El fanal, ... poemes amb ritme que evoquen la Tradició Oral, lúdics, i amb humor. Utilització de la rima buscant la sonoritat.


Llibre amb doble pàgina: a l’esquerra el poema escrit en format clàssic i amb la lletra lligada i a la dreta el mateix poema en cal·ligrama. No ens agrada aquesta barreja, si es fa un cal·ligrama és per donar valor al poema dibuixat, al text que conforma una imatge, a la lectura diferent que provoca el cal·ligrama i per tant, sobra el poema escrit en la pàgina anterior. En situar-los junts es trenca la possibilitat de jugar amb les paraules, d’esforçar-se en pensar i realitzar diferents lectures .


Il·lustracions fresques, lluminoses i divertides amb colors suaus, predomini del fons amb color i diferents tonalitats.


Destaquem belles imatges com ara la del poema “Ballarina”, llenguatge poètic com ara “ el cotxe a cavall del vent” i un to humorístic com la il·lustració del coet.


El dubte que se’ns havia plantejat pel fet de posar dues vegades cada poema ens ha quedat resolt en llegir les anotacions del blog :

http://llibresalrepla.blogspot.com.es/2014/05/la-ginesta-altra-vegada.html

Passejant pel Món llibre em vaig creuar amb Montse Ginesta i vaig voler-la felicitar. I sabeu què em va respondre? Que té un calaix amb milions de cal·ligrames i fa anys i panys que busca un editor i ningú els vol per a res. Aquests d'ara són una petita selecció que han editat amb dues condicions: una, afegir el poema al costat per si de cas els infants no entenen el cal·ligrama. I dos, que només se n'editaran més si aquest llibre es ven prou.Una vegada més una editorial anteposa els guanys i el didactisme front l’art i la creativitat.A PARTIR DE 12-13 ANYS : 
 


Irma Sirena
Tabucchi, A.
Il. Giandelli, G.
Ed. Libros del Zorro Rojo, 2016  (Títol original de 1980)


Historia ambigua, complicada, una bella història que barreja fantasia i realitat, escrita en un llenguatge poètic . La sirena ,el circ, representen el món de la fantasia , els dos xiquets i el poble, el món de la realitat.


Amb poques paraules, Tabucci deixa clar que la sirena Irma no és feliç, que és forçada a treballar en el circ i que el seu desig seria tornar al mar. Sempre fou una sirena que desitja la llibertat o es transforma al llarg de la història ?


Adéu a Flash Gordon i al mag Mandrake, personatges dels còmics que alimentaven la seua fantasia i la seua sed d’aventures. Adonar-se de la situació problemàtica de la sirena i prendre la decisió d’ajudar-la, resulta un acte de maduresa, de creixement personal i així ho entén Natalino, un dels protagonistes, que així viu la seva pròpia aventura.


Les il·lustracions ens faciliten la comprensió del text. Hi ha una barreja d’imatges en blanc i negre ( la realitat?) amb altres imatges de colors forts, cridaners , irreals ( fantasieig?) 
A PARTIR DE 14-15 ANYS :  
  
Carmilla                                                                                                          Carmilla
  Le Fanu, Sheridan                                                                                     Le FanSheridan.  Juan, A. (il)

Ed. Laertes, 1998 ( català )                                                                         ed. Siruela, 2015 ( castellà)


 

Resulta sorprenent que la tan coneguda obra literària “Dràcula” de Bram Stoker tinga un referent anterior com és aquest llibre, publicat en 1872 .Encara més sorprenent és que el personatge vampir siga una dona.


Conte relatat en primera persona per la protagonista ( Laura) amb un llenguatge exquisit,ple de descripcions de paisatges, d’ambients i de personatges.


Llibre amb una gran càrrega eròtica .Sociològicament trencador, pel plantejament lèsbic. Caldria destacar la manera en que es conta el procés de vampirització de Laura, un procés en el que es mesclen la sensualitat, l’enamorament i la sexualitat. Carmilla , personatge dolent atractiu i repugnant alhora, desperta en Laura les seues pulsions sexuals que van alliberant-se a través dels somnis.


Ens trobem doncs, davant d’un conte de por fascinant per a joves i adults. Un conte per a gaudir de la seua lectura, intens, que ens embolcalla i que no pots deixar de llegir fins el final. 

A PARTIR DE 18 ANYS : 
Si el neón no basta
Vázquez, Raquel
Ed. La illa de Sistolá, 2015


 

“Escalamos la torre que se derrumba, y escalamos, y se derrumba, y escalamos…” Jorge Riechmann (pacifista, ….)Llibre amb 50 poemes agrupats en tres blocs:

Neón igual a arpegio:

Neón igual a afàsia :

Neón desigual a paraula :


En ells fa un recorregut des del desig de l’amor (sobre l’amor protegit contra el temps, sobre les estacions de l’any com a metàfores dels estats de l’amor, sobre comptar el temps fora del rellotge, sobre la pell com a únic horitzó... ) fins el fracàs, la ruptura amorosa i la reflexió sobre aquest procés ( sobre el no retorn, sobre el dolor de la separació, sobre les tanques insalvables que separen, sobre la fragilitat de la frontera entre ser estimar i no ser-ho …) .


Front la intensitat, maduresa i elaboració del poemari, ... sorprèn la joventut de l’autora, nascuda en 1990 . Llegir-la ha estat un plaer per als sentits.