dimarts, 12 de desembre del 2017

RECOMANEM A DESEMBRE 2017

RECOMANAT A PARTIR DE 4-5 ANYS:




Un clot és per cavar-hi / Un hoyo es para escarbar
Krauss , Ruth ( text)
Sendak, M. ( il·l)
Desclot, Miquel ( trad. català)
Azaola, M. ( trad. castellà)
Kalandraka, 2016

És deliciós trobar un llibre que continga una idea original i bellament tractada.
és la primera obra de la col·laboració establerta entre Ruth Krauss i Maurice Sendak iniciada en 1952.
La lògica infantil marca aquest diccionari de definicions on es revisa el principi de causalitat que els adults hem elaborat, i que, sense trencar la lògica infantil, reexamina la dels majors.

Frases breus s’intercalen amb les il·lustracions,  raonaments  propis dels xiquets/es sobre les parts del cos, objectes, animals, l’entorn, activitats, jocs …
Aquestes definicions  sorprenen per la seua  profunditat i un to poètic i quasi filosòfic. Tendresa, naturalitat, ingeni, espontaneïtat, humor, … però sobretot aquella alegria que s'observa en el joc infantil i que aquí també està present.
Sembla que és un dels primers llibres que Maurice Sendak   va il·lustrar, on ja trobem la capacitat de comunicar i il·luminar aquestes aparentment senzilles reflexions, il·lustracions expressives, dinàmiques ,... conserven una frescor que les fan totalment actuals.
A destacar que no hem trobat cap estereotip respecte a xiquets i xiquetes.
El format és menut, per a unes mans menudes. Si bé  pot resultar un inconvenient per a la presentació col·lectiva a l'aula, resulta atractiu i íntim per a la lectura individual.

 Els graons són per seure-hi”, "un forat és per mirar-hi”, “el sol és per dir-te quan és cada dia", “un llibre és per mirar-se’l
Algunes definicions són originals, altres desbaratades i altres poètiques ... però totes fàcilment identificables per a la gent menuda i a més a més, suposen divertits disparadors creatius.