dimarts, 3 d’abril del 2018

RECOMANEM EN MARÇ 2018


RECOMANAT A PARTIR DE 8-9 ANYS :





El diario de las cajas de fósforos
Paul Fleischman
Bagram Ibatoulline( il·l)
Juventud, 2013


«Elige el objeto que más te guste y luego te contaré su historia.» 

Tot objecte té la seua història. És un diari format a partir del fet de guardar objectes quotidians en diferents caixetes de llumins. Dintre de cada caixa hi ha un record, és la manera de conservar viva la memòria i els records d’un nen que no sabia llegir ni escriure. Ara el nen s'ha fet gran i com a besavi li transmet totes aquestes vivències a la seua besnéta. Cadascú dels objectes correspon a una experiència viscuda: la foto del pare que emigra, el macarró d'un any sense pluges, una xapa de botelles, etc

La història va introduint-nos, a través de la conversa entre el besavi i la besnéta, cap la problemàtica de l'emigració, la família obligada a traslladar-se des d'Itàlia a Amèrica a la recerca d'un treball per poder viure, un viatge arriscat i una vida plena de penúries que va superant-se gràcies a l'esforç i la col·laboració de tots els membres de la família, possiblement l'únic consol en aquestes situacions dominades per la misèria.

Les il·lustracions, hiperrealistes, són tan perfectes i tan ben fetes que semblen fotografies, en sèpia per a tot allò que conta, el passat; i en color, els personatges protagonistes en el moment de contar-lo, el present.

És un llibre que permet pensar, fer les teues pròpies reflexions vitals. Com a final, la transmissió familiar. La protagonista continuarà amb l'afició col·leccionista de l'avi, però la memòria familiar es conservarà, a hores d'ara, a través de l'escriptura.