dimecres, 2 d’octubre del 2024

RECOMANEM SE SETEMBRE 2024

 


RECOMANAT A PARTIR DE 4-5 ANYS



 

EL CONTE D'EN PERE EL CONILLET. ( The Tale of Peter Rabbit, 1902)

Beatrix Potter.

Frederick Warne ( il)

Núria Parés ( trad. cat.)

Ed. Beascoa (Penguin Random House) 2022



«Diu la mare Conill : us deixo anar pels camps o pel camí,

 però, sobretot, NO entreu a l’hort del senyor McGregor!»

«Però en Pere, que era molt entremaliat, 

 va córrer de dret cap a l’hort del senyor McGregor...»



L’any 2002, amb motiu del centenari de la seua publicació ( 1902), es va reproduir el conte original i ara , en 2022 , l’editorial Beascoa el publica en català, traduït per Nuria Parés.

Edició molt acurada, amb cobertes de tapa dura,format vertical i gran.

En Pere és un protagonista molt diferent als protagonistes d’aquella època : formals, obedients, bons i plens de virtuts. Pere és rebel, aventurer, valent, desobedient , i en cap moment es planteja seguir les indicacions de la seua mare.

Apareix el conflicte quan el conillet busca saciar la fam en l'hort, que per a ell és el jardí de les delícies: safanòries, cols, ràvens... i el granger defensa els seus productes. Tot es desenvolupa d’acord amb la lògica i els interessos de cadascú,en una narració plena d'enumeracions : d'accions, d'aliments (cols, patates ...), d'eines ( regadora de llauna), i també d’humor , que ajuda a desdramatitzar la persecució .

El granger el va perseguint per tot l’hort i la fugida de Pere es una carrera d’obstacles que , per moments , el fan defallir . Alguns animals l’ajuden i d’altres fuig perquè no es fia. I en la fugida va perdent, qual Ventafocs, les peces de roba que portava. Es troba perdut i desesperat.

L'actuació primària de córrer impetuosament no li serveix de res; en canvi, quan pensa i recorda el que altres li han ensenyat, comença a trobar solucions per si mateix. Un missatge esperançador: sempre ens queda força per a eixir dels moments greus.

Molt important la descripció de la roba ( jaqueta blava, botons de llautó ...). Possiblement, un símbol sobre la contraposició entre viure domesticat i viure salvatgement. Pere quan actua des de l'inconscient perd la seua roba.

Finalment arriba a la seguretat de la llar on la mare, en veure’l sense roba i tan esgotat, no li pregunta res sinó que li dona el que més necessita en eixe moment :una camamilla i el llit preparat per dormir.

Dos espais, la llar familiar i la granja, la seguretat i el perill, la rutina i l'aventura. Un recorregut d'anada i tornada que fa créixer a aquest personatge.

Les imatges i el text comparteixen la pàgina: unes vegades, al costat, altres, al centre, altres dominant l'escena. Seqüenciació de l'acció a la mateixa pàgina. Grans plans (el bosc) mesclats amb plans detall (la sabata del granger).