dissabte, 29 de setembre de 2012

L'AMIC RETROBAT


 TÍTOL: L’amic retrobat
AUTOR: Fred Uhlman
EDITORIAL: Columna jove

A qualsevol trobada d’amigues, després de fer un repàs dels grans temes, s’acaba parlant de cine. I sempre, indefectiblement, n’hi ha una persona que no ha vist la pel·lícula comentada. Sorgeix en eixos moments la suplicant petició: “per favor, no conteu el final”.
Doncs, en aquest llibre que us recomanem tampoc contarem el sorprenent final que constitueix la clau del tresor amagat al llarg de la seua història.
Si no hem de parlar del final, què podriem contar de la resta d’aquesta curta novel·la?
Volem assegurar que funciona com un antídot contra els best sellers, perquè no està escrita per entretenir, no és de fàcil consum, no conté “un text directe, lleuger i sense pretensions”.
Es tracta, si no més, d’una obra complexa escrita en un llenguatge depurat i elegant. L’autor ha teixit dos discursos que caminen paral·lels en aquesta narració:
Per una banda, la història d’una amistat de dos jovens carregada de dificultats per la seua diferent classe social substentada en una dialèctica sobre diferents visions religioses, sobre els autors i les obres que constitueixen la seua formació humanística i tintada dels aspectes romàntcs de l’exigència i l’entrega totals.
Per altra banda, l’ubicació de  l’esmentada iniciació en un context històric ple de convulsions socials, d’apologia ideològica, de desconfiança i por entre els ciutadans; la descripció d’una inquietant situació que abocarà en el nazisme o, en paraules de J. Conrad, en l’horror.
Finalment, és un libre que ofereix una rica experiència al lector, encara que els seus protagonistes deixen poques possibilitats d’identificació als adolescents actuals. Malgrat això, volem recomanar-ho per a 14-15 anys.