dimecres, 22 de gener del 2014

RECOMANEM EN GENER , 2014

A  PARTIR DE 4-5 ANYS : 




Feres ferotges / Fieras feroces. Chris Wormell. Ed Joventut.2010

Llibre compensador: superar la por a actuar de manera autònoma en contra de les normes dels pares. Registre humorístic en els diàlegs que ajuden a desdramatitzar la història. Mecanisme de projecció mitjançant el qual el protagonista projecta a les Feres la seua por. D'aquesta manera, el nen es converteix en el més valent del bosc i els animals en personatges porucs.
.........

A  PARTIR DE 6-7 ANYS :




Voces en el parque. Anthony Browne. Ed Fondo de Cultura Económica. 2000

En 1977, Anthony Browne va escriure i il·lustrar  Una passejada pel parc ( A Walk in the Park). Era el  segon llibre que  publicava ( i que en 2013 recupera i publica Kalandraka editorial)

Tal com explica la pàgina de Gretel   http://literatura.gretel.cat/es/content/anthony-browne , en 1998 l'autor va refer aquest llibre i el va publicar amb el nom de Voces en el Parque ( Voices in the Park).

La passejada pel Parc mostra la incomunicació entre els adults, els personatges són humans, la diferent classe social dels protagonistes s'explicita a través de les imatges i en les il.lustracions hi ha un predomini del blanc. En Voces en el Parque  la història és contada per quatre veus diferents que aconsegueixen un enriquiment respecte al primer llibre; els personatges són micos, la diferència social dels protagonistes s'explicita al text i les il.lustracions surrealistes són plenes d'homenatges i sorpreses.
Recomanem vivament Voces en el Parque i encoratgem a Kalandraka a fer l'esforç de publicar-lo  també, en un temps no massa llunyà. 
.....

A  PARTIR DE 6-7 ANYS :




Pataplaf. Philippe Corentin. Ed Corimbo, 2006.


 En aquest llibre existeix un nivell diferent entre el text i les imatges. Les imatges narren una història per als lectors menuts, amb enumeració de temes com la fam, el bany, la defecació, etc. Al llarg de les pàgines, les imatges mostren el joc de l'amagatall entre el llop i els conills.
El text, en canvi, conta la història utilitzant la ironia, diferents narradors i un llop ambigu a vegades dolent, a vegades bo. 
.....


 A  PARTIR DE 14-15 ANYS :



 
El tamaño de los sueños. Karmelo Iribarren. Ed Anaya, 2006
 Poesia  que emociona.Li dóna una dimensió poètica a la vida quotidiana. Preocupació de l'autor per fer una poesia molt propera, que s'entenga, que arribe millor al lector. Poesia nostàlgica dels usos i costums de la generació del 50. Escrit amb paraules senzilles i una sintaxis ben pensada i ben construïda.