dilluns, 28 de juliol del 2014

RECOMANEM EN JUNY 2014


A PARTIR DE 10-11 ANYS





Títol: La zapatilla roja

Autor: Karin Grub

Il·lustrador: Tobias Krejtschi

Editorial:Loguez , 2014
 
Crònica social sobre la guerra, encara que ben bé no és una guerra sinó una ocupació injusta, il·legal i genocida d'un estat sobre altre. Critica els fotògrafs que van a traure imatges, escenes esgarrifadores a les que ens tenen habituats els mitjans de comunicació. Massa realista? Massa explícit? La massacre que està passant aquests dies , amb el silenci còmplice de les potencies occidentals i el recolzament actiu de USA i Regne Unit , demostren que la realitat supera en horror a tots els contes possibles.

 
Les imatges tipus còmic, en blanc i negre. Només apareix el color roig en la sabata i en una escena somniada . La sabata roja sembla el símbol amb el qual s'enllacen el món occidental i el país ocupat.. El personatge principal és el fotògraf. Al llarg de la història assistim a un canvi d'actitud del protagonista que vol donar la notícia de manera distant i acaba implicat emocionalment. És més la crònica d'una realitat esgarrifadora, no hi ha fabulació literària. Al final, es va considerar que tenia suficients valors literaris per a estar a la nostra bibliografia.

**** 



Títol: El Cuentacuentos

Autor: Saki

Il·lustradora: Isabelle Vandenabeele

Editorial:Bárbara Fiore , 2014
 
En 2008 Ekaré publicà en català i en castellà el conte de Saki (Héctor Munro, 1870-1916) El contador de contes / El contador de cuentos



  llibres que ja estan inclosos en la bibliografia del col·lectiu.

 
Aquest llibre és el mateix conte, ara publicat en castellà per l'editorial Bàrbara Fiore, amb traductor i il·lustrador diferents.

 
El text reivindica el valor de la literatura oral: al mateix temps que ajuda a superar moments d'avorriment, emociona i aporta material de reflexió i creixement. A més a més, critica els contes amb final moralitzant i adaptats per a convertir-se en políticament correctes.

Trobem dos grups de personatges: El primer grup està format pels nens i nenes que demanen atenció continua dels adults, àvids de respostes que sacien la seua curiositat, astuts per adonar-se amb facilitat quan les històries son falses i manipulades pels majors. El segon grup és el dels adults que en la història representen dos visions diferents d'entendre l'educació i de triar quina literatura hem d'apropar a nens i nenes. En realitat, són dos conceptes d'infantesa diferents: el tradicional que vol un nen obedient, sumís ... i el modern que presenta un nen rebel i crític.

La història d'aquest llibre conté una altra història, la recreació d'un conte de tradició oral amb palau, jardí -bosc, príncep, porquets, llop i nena. Tanmateix, no hi ha un final feliç - el llop devora la nena - allunyant-lo dels contes meravellosos, però convertint-se en una història sucosa que emociona a les oients: "es el conte més bonic que he escoltat en la meua vida", diuen les protagonistes.

Les il·lustracions, transgressores, molt personals i originals, van guanyant protagonisme cap al final del llibre i ocupen pàgines completes sense text, són les encarregades de mostrar els missatges emocionals que conté aquesta recreació com ara, el perill de la vanitat manifestada quan la nena mira el seu rostre reflectit a l'aigua de la font i toca amb delit les medalles; aquestes causaran la seua perdició amb el seu sorollet que descobriran al llop l'amagatall de la nena.

Amb aquesta sàtira, l'autor Saki rebutja el model tradicional d'educació, les normes socials imperants, i recorda en algun moment a Carroll en les seues Alícies.


Recomanem les dues versions per igual, la de Ekaré i la de Bárbara Fiore.

*** 



A PARTIR DE 12-13 ANYS


Títol: Robinson Crusoe


Il·lustrador: Ajubel

Editorial: MediaVaca , 2009

LLibre en imatges basat en la novel·la de Daniel Defoe. Excel·lents il·lustracions, molt atractives. Ajubel és un il·lustrador que procedeix del món del còmic, de la historieta humorística en revistes i periòdics cubans.

Sembla  un llibre per a majors, tanmateix a la vista de la qualitat de les il·lustracions i la força narrativa d'aquest text sense paraules  plantegem que també és un bon llibre per a xiquets, amb el recolzament d'una persona mediadora. Llibre pont per a arribar al clàssic. Imatges a doble pàgina. Els rostres recorden a les màscares africanes, la força tribal.  Lluita per la supervivència. Presència de cal·ligrames. Força del color amb l'ús de games diferents.

Podeu trobar un comentari exhaustiu  en "Ajubel viaja en el dibujo a la isla de 'Robinson Crusoe'" http://www.elmundo.es/elmundo/2009/12/17/cultura/1261052223.html
***


A PARTIR DE 14-15 ANYS




Títol: Gallego a la orilla del mar

Autor: Juan Farias 

Il·lustrador: Xosé Cobas

Editorial: Fondo Cultura Económica, 2007
 
Cant a la vellesa amb les paraules magnífiques de Farias. Centra la seua mirada en el pas del temps. La tristesa, la tendresa, l'enyor, són paraules que acompanyen el lector al llarg del llibre. Les il·lustracions en aquarel·la aporten lirisme, delicadesa, però no aconsegueixen el nivell del text. El protagonista va assumint cada dia la seua vellesa.