divendres, 10 de juliol del 2020

RECOMANEM EN JUNY 2020


RECOMANAT A PARTIR DE 8-9 ANYS :









Ser o no ser una poma / Ser o no ser una manzana
                                           Shinsuke Yoshitake
               Trad.cat. : Nuria Puyuelo
                             Trad.cast : Estrella Borrego           
                                          Libros del Zorro rojo, 2019

 Crida d’atenció el títol d’aquest llibre que evidentment recorda als adults la famosa frase de Shakespeare en boca de Hamlet:   “Ser o no ser, aquesta és la qüestió”.  
I la qüestió és el relat senzill d’un xiquet que veu una poma a sa casa i es fa preguntes i es contesta desenvolupant la multiplicitat de possibilitats de l’existència d’una poma.

A la Gramàtica de la Fantasia, Gianni Rodari plantejava una tècnica d'escriptura anomenada "hipòtesi fantàstica". L'escriptor nipó desenvolupa la història d'aquest llibre amb eixa estratègia. Converteix el llibre en un disparador creatiu on cadascuna de les idees pot constituir el principi d'una història o de moltes.

L’autor transforma la paraula poma en un estímul excitant donant-li multitud de significats allunyats del concepte real i ens ofereix eixir-nos del camí habitual i descobrir nous significats.


El codi gràfic conté imatges esquemàtiques i contrastades amb el fort color roig de la poma i colors càlids de la resta.

La reflexió i l’anàlisi de totes les possibilitats, 
l’exploració des del punt de vista mecànic, 
sentimental 
o de la suposada història de la poma,
junt a unes imatges que recorden al còmic, 
als llibres d’informació, 
als catàlegs … 
i per suposat a una bona dosi d’humor, són la fórmula per a que el llibre es transforme
en una bona font d’imaginació i d’enginy que agradarà a xiquets/es perquè permet fer un extens recorregut amb diferents maneres discursives de plantejar l’anàlisi de les coses. 
Trobar models analítics (especular, deduir, inventar …) que generen pensaments i desperten la imaginació no és fàcil i ací estan i es podran gaudir.