diumenge, 21 de maig del 2023

RECOMANEM EN ABRIL 2023

 RECOMANAT A PARTIR DE 4 ANYS:




                    RINXOLS D’OR I ELS TRES ÓSSOS

RIZOS DE ORO Y LOS TRES OSOS

Il·lustració :Olivier Douzou

Trad. Cat. Teresa Duran

Trad. Cast. X. M. Ballesteros

Ed. Kalandraka 2021

 

Aquest àlbum conté una versió del conte tradicional Rinxols d’or i els tres óssos.

 Un conte del que hem pogut conèixer diferents versions, la més antiga és un conte escocès de l’any 1837. 

 

El llibre en català està traduït per Teresa Duran i al castellà per Xose Ballesteros i varia la versió. En el primer cas, Duran tria la versió on és una familia, pare, mare i fill, la que viu al bosc i en castellà, traduït per X. Ballesteros son un ós gran, un mitjà i un petit.

No diu, en cap cas que és una versió.

 

Possiblement a cadascú li agrade més una o altra i resoldre si en les versions més antigues els óssos eren família o no, o comprovar si la xiqueta era una velleta o una bruixa, poden ser tasques d’interés, però el que si està clar és que aquest és un conte tradicional on els animals es comporten com a persones i no té un final feliç.

De qualsevol forma la versió és impecable, afegint humor a la parla del menut i onomatopeies al grafisme que fan més rica la il.lustració de l’autor francés Olivier Douzou.

 

Un àlbum on les il·lustracions ens fascinen perquè s’utilitzen els números com elements per jugar i explorar les pàgines on es necessita més d’una lectura per endinsar-nos en ell.

Només quatre colors que donen un resultat molt interessant i 

ecos del grafisme dels cartells.

 

 

Rinxols d’or és el zero groc, després la casa és l’ú i/o el pardalet?, el dos és la cella de l’ós, el tres és la representació de l’altre ós i el quatre la cadira.  Després, els números comencen a fer una mescla juganera, que igual són óssos en diferents postures o objectes de la casa.

 

 Jugar, observar, mirar i tornar a remirar és l’objectiu de Douzou, tal volta perquè el conte és molt conegut i en realitat l’exploració està a la imatge. 

Un llenguatge gràfic en el que les criatures s’endinsen amb més facilitat que els adults i per suposat sense pors per descobrir detalls o també per subvertir les interpretacions possibles.

 

Aquesta experimentació són un divertiment per a infants i adults.

 

Ens agrada i molt la cura en l’edició. Tapa dura, paper mate, una paleta de colors definida: roig, negre, groc i blanc, fons que varien i marquen les necessitats del relat …