dijous, 8 de febrer del 2024

RECOMANEM EN GENER 2024


RECOMANEM A PARTIR DE 10 -11 ANYS









                                    La carta de la senyora González   

                                   La carta de la señora González

                                                 Sergio Lairla

                                       I·lust: Ana G. Lartitegui  

                                       Ed. A Buen Paso, 2019

 

El llibre comença amb l’escriptura d’una carta que la senyora González li escriu al senyor Lairla. Quina casualitat! El nom del destinatari de la carta coincideix amb el cognom de l’autor. Ella mateixa la fica a la bústia, però aquesta no arriba al seu destí de manera recta, sinó que … A partir d’ací la història realista comença a mesclar-se amb aspectes fantàstics iniciant un recorregut des de que l’agafa del sac el carter a …

Aquesta és una carta d’amor en la que la senyora González expressa tot el que sent pel senyor Lairla.

El llibre en realitat és el viatge de la carta. Aquest viatge es transforma en una aventura onírica.

 Mitjançant la carta, l’autor reivindica el llenguatge escrit.

Al text no apareixen xiquets: és curiós que una història d'amor entre dos adults siga contada en un àlbum infantil.

A mesura que llegeixes el llibre varies vegades, trobes més detalls. El detall de la pipa és un homenatge a Magritte. També es veu un aspecte sensorial de la carta, aquesta feia olor a cirera.

L’estructura de l’espai i del temps és molt original.

La narració està ordenada de l’un al set, és a dir fins que el gegant va cap al pou i després la numeració descendeix fins el zero.

En la coberta i en la contracoberta hi ha elements tant reals com fantàstics que ens donen informació, reals com: la casa, el got amb flors, el sobre, … i fantàstics com: el gegant, el caragol, el peix, …

En la coberta hi ha una imatge on conviuen amagats diferents animals i que ja ens fa intuir una història fantàstica que hi haurà a l’interior.

L’àlbum crea interés d’una pàgina a una altra.

La proposta plàstica és fabulosa. La il·lustradora Ana G. Lartitegui realitza un treball minuciós, amb il·lustracions detallistes fetes amb colors càlids, molt sinèrgiques amb el text, en elles es poden percebre les emocions. Cal destacar el joc de zoom en la perspectiva, aquesta va apropant-se o allunyant-se segons interesse. En conjunt és un àlbum per poder gaudir-lo moltes vegades.

Edició molt acurada amb un format gran i vertical.

Va ser publicat per primera vegada a Mèxic l’any 2000 per l’editorial Fondo de Cultura Econòmica i ara, afortunadament l’ha reeditat l’editorial A Buen Paso.

Ha rebut varis premis com la menció honorífica en el III Concurs Il·lustrat A orilla del viento o el I lloc del V Premi Internacional del Llibre Infantil i Juvenil 2000 del CONACULTA.