dissabte, 15 de juny del 2024

RECOMANEM EN JUNY 2024

Recomanat: adults











                   Rellotge sense agulles / Reloj sin manecillas

                                     Carson McCullers

       Trad. Cat: Alba Dedeu    Ed. L'Altra Editorial, 2022

       Trad. Cast: Vida Ozores  Ed. Seix Barral, 2011- 2017



Carson McCullers és una de les escriptores més importants d’Estats Units. Des de molt jove va començar a escriure, però la seua obra es va interrompre degut a la mort prematura en 1967, tenia cinquanta anys.

Rellotge sense agulles és la seua última novel·la publicada a 1961.

Història desenvolupada a un poble menut prop de Geòrgia, al sud d’Estats Units on els quatre personatges principals estan units per llaços familiars o d’amistat i tots lluiten per la seua vida.

Un d’ells, el jutge, ancià i amb poca salut viu a la mansió familiar amb el seu net Jester. El jutge està preocupat per voler recuperar el valor de la moneda del sud esclavista.

Altre personatge, el farmacèutic Malone, amic del jutge, no accepta la malaltia diagnosticada i la seua prompta possible mort. A partir d’aquí es refugia en la seua solitud, busca consol en l’església baptista de la que formava part. També comença a valorar a la seua dona, se'n adona de la necessitat que té d’ella, percep el seu amor i tota l’atenció que li dedica, ell li correspon dient-li de nou estimada.

Un altre personatge és Jester, net del jutge, jove privilegiat, però frustrat per la mort del seu pare i per la mancança d’identitat, la cerca de la seua realitat, descobreix una homosexualitat que el turmenta i el trencament de les relacions amb el seu iaio per defensar les seues pròpies idees.

I per últim el jove nigerià Sherman que vol desesperadament trobar la seua mare. A aquest, malgrat que era de color, el jutge el contracta com amanuense. Al principi la relació entre ells era bona, però comença a empitjorar degut a l’arrogància, el despotisme i l’odi de Sherman cap al jutge. El jutge només el té amb compte quan el necessita: perquè li pose les injeccions i perquè li llisca.

Altres personatges del relat són Verily, serventa del jutge i Martha, la dona de Malone. Les dues evolucionen cap un empoderament: Verily reivindica els seus drets i Martha passa de ser una dona feble i poruga a dona independent que munta el seu propi negoci i preocupada pel seu marit i fills.

És un llibre sobre el dol on els quatre personatges passen pel procés de l’absència.

El títol Rellotge sense agulles fa referència al temps: espera de la mort, dels canvis socials, … El temps passa, però no per a tots per igual, és un temps subjectiu.

L’estil de McCullers és realista, escriu sense concessions, de manera contundent. És una mestra de l’exploració de l’ànima.

En la història, l’autora ens fa veure l’Amèrica profunda on no hi ha contacte entre les persones, no es coneixen entre elles ni tenen zones comuns per relacionar-se.