diumenge, 15 de setembre del 2024

RECOMANAT EN SETEMBRE 2024

A partir de 6/7 ANYS:






LA CASA DEL RATOLÍ/LA CASITA DEL RATÓN

Jonathan Stutzman

Il. Isabelle Arsenault

Trad. cast.Miquel Desclot

Trad. Cat. Miquel Desclot 

Editorial Ekaré, 2022




"En Llorenç és un ratolí amb botes als peus, un barret al cap i una casa a l'esquena.”

 

 

Així comença aquesta història…

 Un conte amb una estructura acumulativa a base de repeticions, molt tendre, divertit, una faula sobre el poder de la generositat, protagonitzada per un ratolí molt espavilat.

Jugant amb un forat en forma de caseta que ara amaga, ara desvela, el que hi ha a l'interior, l'amfitrió acollirà a tots els animals necessitats que li demanen refugi, sense dubtar-ho. 

Tant els personatges acabats d'arribar, com el lector, miraran amb escepticisme i estupefacció el diminut habitatge, pensant que serà impossible que hi càpiguen.

Però res és impossible quan hi ha voluntat d'ajudar. 

I d'aquesta manera, un rere l'altre i pàgina rere pàgina, tots hi entraran i passaran la nit calentons i protegits a Can Llorenç.

El text de Stutzman ha estat traduït per Miquel Desclot, amb un vocabulari ric, que manté el ritme i la cadència ideals per a tota mena de lectures, incloent la lectura en veu alta.

Preciosament il·lustrat per Isabelle Arsenault  en una barreja de diferents tècniques  que ressalten l'ambient fantàstic de la narració i la profunditat dels emplaçaments : l'encuny de la caseta, uns personatges primer il·lustrats i després afegits en collage, aportant una sensació de tridimensionalitat,el fris desplegable a les pàgines centrals,...

En resum : un llibre deliciós que no et pots perdre.








 



dilluns, 9 de setembre del 2024

RECOMANEM EN SETEMBRE 2024


RECOMANAT A PARTIR DE 6 - 7 ANYS 








 L’os i el murmuri del vent/ El oso y el murmullo del viento

                                              Marianne Dubuc

                           Trad. Cat. i Cast.: Pau Joan Hernàndez

                                         Ed. Joventut, 2022

 

L’os, el protagonista d‘aquesta història, viu feliç en tot el que té: una casa còmoda i bonica, els seus amics i el tipus de vida que porta, però un dia comença a no estar tan bé. Què veu?, Què escolta?, Què farà?

Una narració que tracta de no aferrar-te a les coses materials i a la comoditat, que cal arriscar-se a allò desconegut, a emprendre un viatge, a aventurar-se.

El viatge de l’os és una aventura de creixement, d’aprenentatge. Té necessitat d’eixir, aquesta provocada per la seua motivació interna metaforitzada pel murmuri del vent.

L’autora utilitza el verb en pretèrit imperfecte, aquesta forma verbal suposa dubte com en: L’os tenia una casa.

Al text cal destacar la solidaritat de l’os quan se’n va deixant la porta de la llar oberta per si algú vol viure allí, també l’ajuda prestada al conill per arreglar la seua.

L’os reflexiona sobre la tristesa que sent quan es perd alguna cosa que s’estima.

Queda plasmat que aquest recorregut no és d’anada i tornada i només el pots fer en solitari, els altres poden ajudar-te en la teua solitud, però no resoldre el teu problema.

El final és sorprenent, inesperat perquè l’os no torna a sa casa, es queda en altre lloc.

En aquesta història tan senzilla i tendra estan presents valors com l’amistat, la companyonia i el compartir.

A través de l’os l’autora reflexiona sobre el poc que es necessita portar quan es va de viatge, sols s’ha de portar el just.

Abans de començar la narració, en la primera pàgina ja ens dona informació del protagonista, està sol, assegut davant d’una foguera amb el farcell al costat, preparat per iniciar el viatge.

Text senzill amb enumeracions de substantius i alguns adjectius.

Marianne Dubuc , escriptora i il·lustradora canadenca ens ha tornat a sorprendre en el seu últim llibre, ja que és una història que et commou.

En les seues il·lustracions càlides i suaus predominen les distintes tonalitats de verd del bosc i del prat.

Les expressions corporals dels personatges donen expressivitat a les imatges.

Cal destacar la bona traducció a català de Pau Joan Hernàndez.

Àlbum amb un format quasi quadrat amb el llom groc que el fa atractiu.

                        


dimecres, 4 de setembre del 2024

RECOMANEM EN JULIOL 2024



RECOMANAT  A PARTIR DE 8 - 9 ANYS





En Karlsson a la teulada/Karlsson en el tejado

Astrid Lindgren

Il. Ayesha I. Rubio

Trad. Cat. Anna Duesa

Trad. Cast. Ulla Ljungstrom

Ed. Kókinos, 2022

 

 

Els Svantesson són una família normal, pare, mare i tres fills: Bosse (15), la Bettina (14) i Lillebror (7)

En Karlsson és un homenet que viu a la Teulada, està a la flor de la vida i vola per sí mateix. Tan atractiu com prepotent, manipulador, trampós, xantatgista, cregut. Però per a Lillebror, un xiquet imaginatiu i juganer és una companyia perfecta.

En Karlsson es creu el millor en tot, el millor maquinista de trens de joguina, el millor constructor, el millor mainader, el millor bomber, el millor fantasma, el millor ensinistrador de gossos, de mag... i sempre provoca un dol d’astúcia que sempre guanya ell perquè és més trampós, malvat i el més gran embolicador, mentider compulsiu i aprofitat. Anima sempre a Lillebror a fer coses que no estan bé. Però aconsegueix que per a aquest resulten tan atractives que no es puga resistir. I a més a més sempre li fa xantatge “Si fas (o no fas) això no comptes amb mi”.

“Això no te importància” diu cada vegada que enreda les coses i acaben malament. La fantasia pot ser una estratègia per aconseguir eixir airós de les decisions dels adults.

Aquesta veu interna que t’acompanya, també et pot dur a fer bogeries. Un amic imaginari ajuda a viure un món que crees a la teua mida. No sols això sinó que també ajuda a conformar l’autonomia moral d’una criatura que comença a fer-se el seu concepte del bé i el mal.

La mare i el pare saben entrar i respectar el seu joc, les seues entremaliadures. Estarà la literatura nòrdica pervertint els seus infants?

Té coses molt, molt divertides, dignes d’una autora que ha sabut com ninguna respectar la intel·ligència i el sentit de l’humor dels infants.

El llibre té il·lustracions en blanc i negre  que acompanyen el text sense fer grans aportacions a la narració.

 


 

 


dilluns, 2 de setembre del 2024

RECOMANEM EN JULIOL 2024


RECOMANAT A PARTIR DE 6-7 ANYS 


                      



                                               PANDORA DU SORT

                                                  Esteve, Paco (text)

                                        Aguasca, Gemma (il·lustradora)

                                            Edicions del Bullent, 2023

 

Pandora és una gata negra i en acabar de llegir la seua història un adult no pot deixar de pensar en la coneguda frase de Campoamor "Y es que en el mundo traidor nada hay verdad ni mentira. Todo es según el color del cristal con que se mira". Podem veure la realitat des de diferents punts de vista i com que la saviesa popular diu que una gata negra porta mala i, si a més a més, es diu Pandora, la mala sort està assegurada.

Des de la psicologia sabem que construïm la nostra personalitat amb les aportacions positives o negatives de la gent que ens envolta. Per que, qui som en realitat? El que nosaltres pensem o el que diuen els altres de nosaltres? La percepció dels altres pot canviar la nostra forma d'actuar?

És un al·legat contra els prejudicis. Els que tenim propis i els que rebem per cultura i tradició. I destaca la importància de ser estimades i de tindre un ambient afavoridor.

L’aparició de Gloria a la que ens presenten con una remeira, que pensa que els gats negres donen bona sort, fa que Pandora canvie la visió que té d'ella mateixa i les seues accions.

Les il·lustracions de Gemma Aguasca aporten qualitat, originalitat i humor al text al que enriqueixen. Els personatges només tenen un ull, la qual cosa també ens parla de la mirada parcial i esbiaixada que tenim de la realitat. Les imatges també reflecteixen l'estat d'ànim de Pandora : la cua, el bigoti.

El format es adequat, dobles pàgines amb l'excepció d'una en què apareix la seqüència de l'acció a través de vinyetes.