dimecres, 4 de setembre del 2024

RECOMANEM EN JULIOL 2024



RECOMANAT  A PARTIR DE 8 - 9 ANYS





En Karlsson a la teulada/Karlsson en el tejado

Astrid Lindgren

Il. Ayesha I. Rubio

Trad. Cat. Anna Duesa

Trad. Cast. Ulla Ljungstrom

Ed. Kókinos, 2022

 

 

Els Svantesson són una família normal, pare, mare i tres fills: Bosse (15), la Bettina (14) i Lillebror (7)

En Karlsson és un homenet que viu a la Teulada, està a la flor de la vida i vola per sí mateix. Tan atractiu com prepotent, manipulador, trampós, xantatgista, cregut. Però per a Lillebror, un xiquet imaginatiu i juganer és una companyia perfecta.

En Karlsson es creu el millor en tot, el millor maquinista de trens de joguina, el millor constructor, el millor mainader, el millor bomber, el millor fantasma, el millor ensinistrador de gossos, de mag... i sempre provoca un dol d’astúcia que sempre guanya ell perquè és més trampós, malvat i el més gran embolicador, mentider compulsiu i aprofitat. Anima sempre a Lillebror a fer coses que no estan bé. Però aconsegueix que per a aquest resulten tan atractives que no es puga resistir. I a més a més sempre li fa xantatge “Si fas (o no fas) això no comptes amb mi”.

“Això no te importància” diu cada vegada que enreda les coses i acaben malament. La fantasia pot ser una estratègia per aconseguir eixir airós de les decisions dels adults.

Aquesta veu interna que t’acompanya, també et pot dur a fer bogeries. Un amic imaginari ajuda a viure un món que crees a la teua mida. No sols això sinó que també ajuda a conformar l’autonomia moral d’una criatura que comença a fer-se el seu concepte del bé i el mal.

La mare i el pare saben entrar i respectar el seu joc, les seues entremaliadures. Estarà la literatura nòrdica pervertint els seus infants?

Té coses molt, molt divertides, dignes d’una autora que ha sabut com ninguna respectar la intel·ligència i el sentit de l’humor dels infants.

El llibre té il·lustracions en blanc i negre  que acompanyen el text sense fer grans aportacions a la narració.