dimarts, 11 d’abril de 2017

RECOMANEM EN MARÇ 2017


RECOMANAT A PARTIR  DE 6-7ANYSEl gos negr
Levi Pinfold ( autor/ il·lustrador)
Viciana,Pilar (trad)
 Ed. Nubeocho, 2014

 

El perro negro
Levi Pinfold ( autor/ il·lustrador)
Sinclair, Robin(trad)
Ed. Nubeocho, 2014 
medalla Kate Greenaway 2013 ( al millor llibre il·lustrat de l’any)

Un conte d'autor escrit a partir de la Tradició Oral. Aquest llibre es basa en una llegenda tradicional del folklore anglès, en la que un gos negre apareix de nit i se’l relaciona amb les forces del mal. Replega d'aquesta Tradició el número tres: tres germans davant del perill. La germana més petita, una important aportació d'aquest llibre, s'enfronta amb valentia al gos mentre els seus germans majors es deixen dominar per la por. Amb astúcia juga amb el gos fent-li passar per llocs molt estrets, molt petits i d'aquesta manera va guanyant-se la seua amistat fins arribar a la transformació: el gos empetiteix i ja no resulta una fera.

Un conte que repeteix una mateixa estructura afavorint la seguretat de les lectores i facilitant la seua lectura i memorització. Igual que als contes, apareixen estructures rítmiques breus.

Cal destacar l'humor en situacions com ara, cada membre de la família veu al gos més gran: un tigre, un elefant, un dinosaure ...La grandària és la metàfora de com ens enfrontem a la por. Quant més por li tens més gran ho veus i si t’enfrontes a ell, cada volta, és més menut.

Les il·lustracions tenen una estructura pensada: alternança de vinyetes a les pàgines de l'esquerra i imatge de pàgina completa a la dreta; totes elles corresponen a l'interior de la casa. Tanmateix, quan la petita eix de la casa, apareixen les imatges a doble pàgina. Alternança de plans detalls i plans generals. Les imatges acompanyen d’una forma magnífica el relat, perquè són les grans les que donen una visió general i les imatges menudetes que queden a l’esquerra les que van als detalls i marquen les accions seqüenciades.

Les il·lustracions en aquest llibre tenen un doble aspecte narratiu - descriptiu: a banda de la sinergia amb el text, constitueixen un joc d'entreteniment, de recerca i enumeracions d'objectes que apareixen en les imatges de l'interior de la casa.

L'autor:

Pinfold és un gran autor i il·lustrador anglès admirador de Sendak i David Mackee, que aconsegueix transmetre'ns sensacions com l'angoixa i la por  amb il·lustracions molt detallistes i plenes de tendresa.