dimarts, 11 d’abril del 2017

RECOMANEM EN MARÇ 2017

RECOMANAT A PARTIR DE 10-11 ANYS :

 


 Mundinovi
Juan Carlos Martín Ramos (texto)
Federico Delicado (ilustración)
Factoria K de libros, 2016
 
VIII PREMIO INTERNACIONAL CIUDAD DE ORIHUELA DE POESÍA PARA NIÑOS
PREMIO FUNDACIÓN CUATROGATOS 2017
Homenatge sentit a la titella, amb personatges clàssics del teatre de titelles.

Poemes amb ritme i musicalitat i unes magnífiques il·lustracions, encara que la qualitat dels poemes és desigual.

Es tracta d'un llibre agrupat en tres blocs:

el primer amb poemes on un titella conta qui és " un titella percusionista i poeta", d'on ve " d'una gran família de titelles de guinyol", on dorm " en una maleta on s'acaba de despertar" què fa " sóc bufó i sóc l'heroi d'aquesta companyia".

El segon amb poemes on apareixen diferents personatges del teatre de titelles, personatges de conte que sempre repeteixen la mateixa història:

"Senyores i senyors ací està monsieur Guinyol', "Penjada de cinc fils vè i va la tia Norica", "Maese Trotamundos poeta, rodamón i aventurer", " a la pamxa de don Cristobla cap la lluna i el món" .

El tercer i últim bloc petits diàlegs rimats que conformen breus escenes per a un teatre de titelles: " un poeta que demana a la lluna els seus secrets", "un pallasso i la seua ombra que vol somriure", " el faroner que es fa amic de la balena", "un bufó que conta, que bota, que riu per al rei" personatges d'eixe món petit i màgic.

L'autor a travès d'estructures poètiques de quatre versos amb rima assonant ens va endinsant al llarg de les pàgines en el món del teatre de titelles envoltats alhora de màgia, lirisme i humor.

En aquest llibre els poemes queden enllaçats per un fil conductor que comença en l'escenari físic del teatre, continua amb els personatges i acaba en la representació.

Les il·lustracions de Federico Delicado destaquen pels colors forts de les titelles contrastant amb el negre i blau de cada bloc del llibre. Contrasten també les figures dels ninots ressaltant la seua inanitat amb les figures dels titellaires properes al realisme, potser siguen autoretrats o retrats d'artistes conegudes per l'autor, com ara Villafañe.