RECOMANAT A PARTIR DE 18 ANYS :
Americanah
Chimananda Ngozi Adichie
Carlos Milla (trad.cast)
Random House.Barcelona 2014
Pot ser siga el llibre més actual i modern de tots els que hem llegit sobre les persones de raça negra: "Sweet Sixteen" o "Somnis en temps de guerra". Si els altres llibres es centraven a l'esclavitud o al colonialisme, aquest introdueix un concepte nou, la negritud.
A la història narrada que tenen com a protagonistes una jove i un jove nigerians, es manifesta la complexitat d'aquest terme; estableix un paral·lelisme entre les vivències de la protagonista en Amèrica i les del seu estimat en Londres.
Una narració amb una estructura senzilla en la que dos joves s'estimen, les circumstàncies els separen - ella arriba a Amèrica i ell a Regne Unit - i després d'uns anys, tornen a ajuntar-se al seu país; un retrobament que acaba en final feliç.
Tanmateix, l'estructura apareix embolcada d'històries i matisos, de dubtes, reflexions i complexitats que aporten qualitat al llibre.
La protagonista es guanya la vida de bloguera, a una Amèrica aparentment permissiva, teoritzant sobre la negritud: com viuen les persones negres i com es comporten amb elles les persones blanques.
Una jove valenta que parla, sense hipocresia, amb sinceritat, a vegades ingenuïtat, de tot allò que experimenta i observa sobre el xoc diari entre les dues races. Una xica amb molta sort envoltada de persones progressistes que viuen en un moment social i polític de canvi.
L'altre protagonista, contrapunt de la primera, és el jove que eix de la seua terra i marxa a l'illa britànica per a buscar treball i altres formes diferents de vida; a la recerca del progrés en una societat més evolucionada. Aquest pateix unes vivències on la negritud, encara que no rebutjada frontalment, és marginada i sotmesa a unes condicions de vida francament difícils.
El context social i polític en el que es desenvolupa la història és canviant: una dictadura militar derrocada i substituïda per una plutocràcia a Nigèria; la política neoliberal del partit Laborista en Regne Unit incapaç de resoldre els problemes relacionats amb la immigració; la política armamentista de Bush substituïda per la del president negre Barak Obama.
Dissortadament, l'últim tram de la novel.la es centra massa en la relació amorosa dels dos protagonistes allunyant-se d'una tesis més reivindicativa, més de denúncia. Aquest fet, pot aconseguir l'oblit del gran tema que traspuen a les seues pàgines: la negritud.