dimarts, 24 de novembre del 2020

RECOMANEM EN NOVEMBRE 2020

 

RECOMANAT A PARTIR DE 8- 9 ANYS




PARAISO

BRUNO GIBERT

(Trad. Teresa Duran)

CUATRO AZULES 2009

 

 

 El títol del llibre és tan diferent dels habituals que fa pensar en les connotacions religioses, culturals, literàries … que té la paraula PARADÍS.

 

Aquest és un llibre que parla sobre la mort amb les preguntes que es fa un xiquet de nou anys, que troba  a faltar el seu iaio, i ens demostra com tractar respectuosament i amb rigor el tema.

Amb una sintaxi senzilla i concisa, i una gràfica d’icones, senyals, signes convencionals, pictogrames, … combina dues lectures que s’han de complementar per entendre el significat total.

L’autor ho és del text i de les il·lustracions.

Ja a la primera pàgina es fa una pregunta que no contesta, i aquest plantejament obert sembla molt interessant.

Com interessant són algunes de les afirmacions que sense solemnitat ni grandiloqüència, amb la lògica infantil, et fan pensar:  

“La muerte es estúpida y llega tan de repente”.

 

També interessa molt com es respon a la pregunta de si tothom va al paradís i la resposta és si, anul·lant així la concepció cristiana de l’infern.

Ens ajuda a tenir una idea del posicionament de l’autor el reconeixement de diverses creences religioses. 

 

L’evocació de l’avi és molt tendra i poètica, una figura que no és oblidada i es recorda pel que feien junts el net i el iaio.

“Algunos días grises mi abuelo me dice …”

I per un missatge final en el que es veu la mort com a part de la vida

“sentir amor y pasión por la vida”

 

Però allò més rellevant del llibre són les il·lustracions.

 

Tot el que hem dit del text s’enriqueix, millora i esclata perquè la il·lustració és original i ens situa amb un cert humor davant del tema.

Construïda amb la iconografia de tots els símbols que s’usen actualment, senyals de transit, etiquetes de la roba, dels directoris d’aeroports, dels centres comercials, ascensors, papereres, …

 

S’alternen dobles pàgines amb pàgines simples amb el text a l’esquerra, fons blancs o de colors.

 

Podríem considerar que els dos codis, textual i gràfic transporten a la persona lectora a una experiència literària diferent i que creiem ajustada a un llibre que no està editat PER A …, sinó que respon a la necessitat artística de l’autor.

Una experiència lectora diferent que és molt ajustada al respecte que cal davant del dol d’una persona estimada i a la vegada és senzill i rigorós amb la lògica infantil i l’acompanyament afectiu.