dilluns, 31 de maig del 2021

RECOMANEM EN MAIG 2021

 

RECOMANAT A PARTIR DE 8-9 ANYS :



 La bellesa del final/ La belleza del final.

 Alfredo Colella

Il·lustrador : Jorge González

Trad. cat  : Bernat Cormand

  Trad. Cast : Héctor Gómes.

Ed.A buen paso, 2020


En La belleza del final,  Alfredo Colella (Taranto, Italia, 1976) ens relata un dia en la vida de Nina, una tortuga de cent anys, que decideix descobrir què és el final, perquè a ella li interessa entendre les coses.

Mitjançant un viatge, l'autor, llicenciat en filosofia teorètica, desenvolupa uns suggeridors diàlegs entre Nina i una formiga , una eruga, una oreneta, una serp, un rossinyol i un riu. Cadascuna d'aquestes criatures dona una resposta ben  diferent a la resta, la qual cosa serveix per a explicitar la tesi de Colella: "no hi ha un final igual; el final dóna por si no el saps mirar".

El text ens ofereix un missatge potent i lúcid sobre la finitud, on no falten alguns moments de tendra ironia.

En la recerca sobre  què és el final,  el llibre defensa el fet d'acceptar visions, aportacions i vivències diferents  com el millor camí cap al coneixement i la gestió de la por  envers allò desconegut.

Les il·lustracions, a càrrec de Jorge González (Buenos Aires, 1970) són excel·lents. La gradació de la llum i els colors, més foscos cap a la nit i la delicadesa de la combinació de les tonalitats creen un clima visual de gran intensitat poètica. 

Per una altra banda, la fórmula de la doble pàgina, on Nina sembla rumiar cadascuna de les respostes escoltades prèviament,  crea un ritme en les imatges d'una molt aconseguida sinergia amb el text.

En definitiva, una magnífica proposta per apropar els joves lectors i lectores als  grans temes que ens han estat sempre presents en el pensament humà.