dimecres, 8 d’abril del 2020

RECOMANEM EN MARÇ 2020


RECOMANAT A PARTIR DE 12-13 ANYS:






El niño que domó el viento

William Kamkwamba /Bryan Mealer
Editorial B de Blok, 2018



Escrita pel protagonista William Kamkwamba i el periodista Bryan Mealer, basada en la historia real de William.
William és un adolescent i els seus pares volen que tinga allò que ells no van tindre, una bona educació, però la pobresa és un obstacle gegant a un país africà molt menut, Malaui. Quan la fam colpeja dolorosament, la vida va complicant-se per a tota la població i el protagonista ha de deixar l’escola. 
Aquesta novel.la conté tots els ingredients dels llibres que mostren el creixement personal del protagonista. 
Una autobiografia novel·lada que transita des del pensament infantil en el qual la màgia és autèntica i fiable, fins al pensament científic amb el qual es pregunta constantment sobre la seua realitat i les causes que la provoquen.
Les penúries i dificultats porten a William a explorar una idea que puga canviar la vida de la seua família i del seu poble. Construirà un molí de vent per obtindre electricitat.
La curiositat, l’esforç i la constància per aconseguir el seu objectiu són claus en la narració. Les visites a la biblioteca i l’ajuda d’un amic per explicar-li el significat d’algunes paraules són els únics punts de referència davant aquest projecte, així que ens fa pensar sobre la importància o no de l’aprenentatge acadèmic.
La necessitat i la voluntat són el motor de l’aprenentatge? 
La narració viatja també des de l’univers familiar fins al social, de la família a l’escola i el poble.
Al llarg de la historia també trobem altres temes, la corrupció governamental, el canvi climàtic, la sequera, la fam, les epidèmies, la ignorància …, la realitat del continent africà, desatesa per l’anomenat primer món.

Malgrat les diferències culturals (Malaui en Àfrica) trobem petites anècdotes que recorden molt la vida familiar d’ací fa uns anys (posar-se els pantalons llargs com a manifestació de fer-se major), i socialment quan explica la fam del país també trobem coincidències, sempre les desgràcies desencadenen més desgràcies, polítics corruptes,
falta de recursos a l’escola, burla dels companys quan ets diferent … 
Ni els diners, ni el temps, ni el treball, ni l’esforç, ni el desànim impedeixen que l’aprenentatge del protagonista siga profitós i puga fer arribar electricitat a sa casa.

Les explicacions tècniques de la segona part del llibre poden resultar massa detallades,  encara que poden ser importants per mostrar la quantitat d’obstacles i dificultats que va superar.

El valor literari i l’atractiu de la seua lectura ens fa recomanar aquest llibre a partir de 12-13 anys.